Riippuvuudesta balanssiin

31 elo Riippuvuudesta balanssiin

Addiktio on kiinnostava aihe, sillä jokainen voinee löytää jonkin arkisen tai juhlallisemman asian, josta on jollain tavoin riippuvainen. Toiset ovat taipuvaisempia riippuvuuteen kuin toiset, mutta jokin asia elämässä houkuttaa meitä enemmän kuin jokin toinen.

Aina ei ymmärrä, miksi joku on niin kiinnostunut jostain, mutta samalla olisi hyvä nähdä, mistä oma kiinnostus toista asiaa kohtaan kumpuaa. Tietoiseksi tuleminen auttaa riippuvuuden ymmärtämisessä.

Miten voisin ymmärtää riippuvuuttani, ettei siitä tule pakonomaista, hallitsematonta? Vai onko riippuvuus halun jatke juuri silloin, kun siitä tulee hallitsematonta?

Riippuvuus syntynee joko siksi, että olet hyvä jossain tai pakenet jotain. Kun lapsena on saanut kehuja osaamisestaan, siihen syntyy helposti kiinnostus. Kun myöhemmin saa enemmän onnistumisia kuin epäonnistumisia, kiinnostus syvenee. Se johtaa helposti riippuvuuteen.

Tuleeko siitä jossain vaiheessa haitallista, missä vaiheessa ja miksi?

Esimerkiksi riippuvuutta treenaamiseen pidetään usein terveenä, kun puolestaan riippuvuutta vaikkapa alkoholiin sairautena. Jälkimmäinen aiheuttaa keskimäärin enemmän ongelmia muille ja itselle, mutta ”parempikin” riippuvuus aiheuttaa ongelmia, jos se lipsuu hallitsemattomaksi.

Esimerkiksi urheilijan pakonomainen tahto olla paras johtaa helposti liialliseen harjoitteluun ja liian vähäiseen lepäämiseen. Suhde vääristyy, kun harjoitteluun syntyy riippuvuus, eikä tavoitellakaan enää parempaa kuntoa, suorituskykyä ja kehittymistä, vaan tilalle tulee tarve kerätä harjoitustunteja, tehdä tehokkaammin ja näyttää olevansa jotain. Silloin lepääminen on laiskuutta ja vähitellen väsymyksestä ja kehon kontrolloinnista tulee ystävä.

YLE-artikkeli riippuvuudesta

Mielen riippuvuus johtaa kehon kärsimykseen, vaikka johonkin asti tilanne voi näyttää hyvältä ulospäin. Lopulta se johtaa mielen tuskaan, ahdistukseen ja masennukseen, jos tilannetta ei kykene näkemään, siis tekemään tietoiseksi itselleen. Pahimmillaan se johtaa sairastumiseen, josta toipuminen voi kestää vuosia.

Riippuvuus voi siis olla halun jatke, mutta riippuvuus voi olla myös kehollista eli kemiallista, biologista, hormonien välityksellä tapahtuvaa. Tällaisen riippuvuuden aiheuttavat alkoholi, huumeet ja lääkeaineet. Niistä irtautuminen voi olla erittäin vaikeaa, mutta ensisijaisesti vaatii oman tiedostamisen ja päätöksen päästä irti.

Kehomme ja mielemme ovat yhtä, joten kehon terveys vaikuttaa mielen hyvinvointiin ja päinvastoin. Palaan vielä urheiluun, joka on lähellä sydäntäni. Riippuvuus voi siis olla terveellä pohjalla, mikäli keho ja mieli voivat tasapainoisesti hyvin, mutta raja on herkästi ylitetty. Kun kehoa rasittaa liikaa, se aiheuttaa myös mielen ahdistusta. Sen sijaan sopiva määrä rasitusta tuottaa mielihyvään vaikuttavia hormoneja. Juuri tästä syystä riippuvuutensa tietoiseksi tekeminen itselleen, myöntäminen ja hyväksyminen ovat tärkeitä. Meillä on liikaa hallitsematonta riippuvuutta.

Meditaatio syvähengityksen kautta on yksinkertaisin tapa tarttua tähän hetkeen, oppia olemaan tietoisesti läsnä ja näkemään omaa ajatteluaan ja toimintaansa pintaa syvemmältä. Kun oppii tarkkailemaan ajatteluaan ja toimintaansa ’kolmannella silmällä’, voi käyttää tahtoaan vapaammin ja viisaammin.

YLE-artikkeli terapiajoogasta

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.